10 retro handheld-consoles uit de jaren 90 waarvan je waarschijnlijk niet wist dat ze bestonden

10 retro handheld-consoles uit de jaren 90 waarvan je waarschijnlijk niet wist dat ze bestonden


De videogame-industrie explodeerde in de jaren 90. Nadat Nintendo de markt in de late jaren 80 had gemonopoliseerd, kwam SEGA tussenbeide en bewees dat er ruimte was voor meer dan één welvarend gamebedrijf. Het duurde niet lang of er verschenen elk jaar nieuwe consoles – zoals de 3DO en CD-I. De meesten raakten echter snel in de vergetelheid.

De laptopmarkt werd in de jaren 90 ook verhit, waarbij elk bedrijf probeerde te profiteren van het succes van Nintendo’s populaire game, de Game Boy. Helaas bleek de laptopmarkt nog moeilijker te zijn dan de verkoop van consoles, en veel draagbare apparaten werden snel vergeten en verloren aan de geschiedenis.

PC GT/TurboExpress-motor (1990)

Een van de eerste pogingen om te concurreren met de Game Boy kwam van NEC, dat ook de TurboGrafx-16-console maakte. Het concept van de PC Engine GT (ook uitgebracht op TurboExpress in sommige landen) was eigenlijk om een ​​draagbare versie van de TurboGrafx-console te maken.

Destijds was het eigenlijk een indrukwekkende handheld, zelfs met een kleurenscherm… iets wat de Game Boy pas over acht jaar zou krijgen. Zijn immense kracht betekende echter ook dat het extreem veel energie nodig had, en batterijen vaak binnen enkele uren leegzuigden.

Gameet (1990)

Bit Corp, een in Taiwan gevestigd elektronicabedrijf, heeft een goedkoop Game Boy-alternatief op de markt gebracht genaamd Gamate. Hij werd algemeen veracht en raakte al snel in de absolute vergetelheid. Met een vreselijke geluidskwaliteit, vreselijke beelden en goedkope hardware was de Gamate een absolute ramp.

In feite is een kenmerk van NintendoLife stelt zelfs dat de grafische mogelijkheden van de Gamate zo slecht waren dat elk spel met veel beweging bijna onspeelbaar werd omdat de beweging als een vervormd beeld op het scherm verscheen. Hoe sneller de beweging, hoe vager het object werd, wat soms resulteerde in een scherm vol vrijwel onherkenbare bewegende onscherpte.

Lynx II (1991)

In 1989 bracht Atari zijn draagbare Lynx-console uit. Het werd het eerste draagbare apparaat met een kleurenscherm en moest wedijveren met de Game Boy. De verkoop was redelijk succesvol, maar de hoge prijs ($ 179,99, wat erg duur was voor die dag) schrikte veel consumenten af.

Om de interesse weer aan te wakkeren, vernieuwde Atari de handheld in 1991 met wat intern bekend stond als “Lynx II”, maar werd gewoon verkocht als Lynx met een nieuw ontwerp. Het had een verbeterde levensduur van de batterij, betere hardware en vooral een lagere prijs. Op dit punt was de Game Boy echter enorm populair geworden en was de reputatie van Atari aangetast, wat resulteerde in niet-indrukwekkende verkopen.

Toezicht Watara (1992)

In 1992 werd de Supervision uitgebracht als een goedkoper alternatief voor de Game Boy. En hoewel het een geweldig idee was om een ​​handheld in Game Boy-stijl uit te brengen voor de discountmarkt, bleek de goedkope kwaliteit van Supervision al snel, vooral in de bibliotheek met games.

De meeste leken op het soort spellen dat studenten gebruikten om op hun rekenmachine te downloaden. Doolhofspellen, solitaire en imitatie Tetris maakten Oversight ongelooflijk saai en onnodig, wat betekende dat de handheld maar een paar jaar meeging.

SEGA-Nomade (1995)

In 1995 kwam SEGA in de problemen. Hun wanhopige poging om de gehate SEGA 32X perifere console op de markt te brengen, maakte gamers wantrouwend tegenover het bedrijf, en de recente release van hun nieuwe console, de Saturn, verliep verschrikkelijk. SEGA was wanhopig om de levensduur van hun enige succesvolle console tot nu toe te verlengen: de Genesis/Mega Drive.

Om dit te doen, stelden ze zich de Nomade voor. Het was een draagbare versie van de Genesis/Mega Drive die zelfs hun spelcartridges gebruikte, wat betekent dat iedereen die de console al had, hun cartridges gewoon in de Nomad kon stoppen. Ondanks enkele positieve recensies voor de Nomad, was SEGA gewoon te verspreid en probeerde nu een handvol consoles en randapparatuur te ondersteunen … geen van alle kon het zijn volledige aandacht geven.

Game.com (1997)

Het Game.com-apparaat van Tiger Electronic is gemakkelijk een van de meest unieke en merkwaardige handheld-consoles ooit gemaakt. Hoewel het scherm nog steeds zwart-wit was, had Game.com tal van unieke functies, zoals de mogelijkheid om internetverbinding te maken (vandaar de naam van het apparaat), een touchscreen en games die dat niet deden, waren op geen enkel ander draagbaar apparaat te vinden, Leuk vinden Duc Nukem 3D en zelfs een versie van Resident Evil 2.

Met zijn internetmogelijkheden en een op volwassenen gerichte bibliotheek met games, is Game.com een ​​Game Boy voor volwassenen geworden. Helaas kwam de verkoop nooit van de grond en raakte Game.com in de vergetelheid.

Game Boy-licht (1998)

In 1998, toen de wereld de Game Boy Color kreeg, kreeg Japan ook een nieuwe exclusieve versie van de originele Game Boy, de Game Boy Light.

De Game Boy Light was een verbetering ten opzichte van de Game Boy Pocket, met behoud van zijn kleinere, slankere behuizing, maar met achtergrondverlichting… iets wat gamers al jaren wilden. Het was niet alleen de eerste Game Boy met achtergrondverlichting, het bleef Nintendo’s enige draagbare console met achtergrondverlichting tot de Game Boy Advance SP in 2005.

Neo Geo-zak (1998)

Neo Geo was nooit zo groot als Nintendo of SEGA, maar werd nog steeds beschouwd als een belangrijke speler in de gamewereld, vooral als het ging om arcade-spellen. Neo Geo is verantwoordelijk voor franchises zoals Fatale woedeen de meest bekende, metalen slak. Naast hun arcadespellen, kwam Neo Geo in 1990 in de woonkamer met hun eerste thuisconsole en ging in 1994 verder met de Neo Geo-cd.

In 1998 wilde Neo Geo ook de handheld-markt betreden met zijn monochrome Neo Geo Pocket-apparaat. Het nieuws dat Nintendo op het punt stond een nieuwe kleurenversie van de Game Boy uit te brengen, deed de hoop van Neo Geo echter snel de bodem inslaan. De Neo Geo Pocket duurde slechts een jaar… en ontving slechts 10 spellen.

Neo Geo-zakkleur (1999)

Na slechts een jaar bracht Neo Geo nog een handheld-apparaat uit, waarmee in wezen zijn eigen voorganger werd gedood. De Neo Geo Color was een 16-bits handheld die 146 kleuren weergaf. Een van de coolste functies is dat het kan worden aangesloten op SEGA’s controversiële en noodlottige Dreamcast-console in een bizarre deal tussen de twee bedrijven (wat er ook toe leidde dat Neo Geo Pocket zijn eigen game Exclusive Sonic kreeg, Sonic Pocket Avontuur).

Bovendien had de Pocket ook zijn eigen exclusieve metalen slak games en zelfs een draagbare versie van de populaire snowboardfranchise, Vriendelijke kostgangers. Helaas was de Game Boy gewoon te dominant, vooral met de populariteit van Pokémon. Na twee jaar werd de console stopgezet.

Wonderzwaan (1999)

De WonderSwan, die alleen in Japan werd uitgebracht, kwam het dichtst in de buurt van de concurrentie die Nintendo’s Game Boy ooit had gehad.

Volgens retro gamer, slaagde de WonderSwan erin om 1,55 miljoen eenheden te verkopen, wat, hoewel het misschien klein lijkt, in feite indrukwekkend is, aangezien het slechts in één land werd gelanceerd. Het is des te indrukwekkender als je bedenkt dat de WonderSwan zwart-wit was en een jaar geleden werd uitgebracht. na de Game Boy-kleur. De handheld vond succes dankzij een goedkope prijs en exclusieve games, waaronder Digimon.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga – Elke minikit in een nieuwe hoop

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published.