Hoe ziet Mars eruit?  Dit is wat je zou kunnen horen op de Rode Planeet

Hoe ziet Mars eruit? Dit is wat je zou kunnen horen op de Rode Planeet


NASA’s Perseverance heeft zojuist nieuwe geluiden van de Rode Planeet opgenomen en ze zijn niet alleen raar, maar onthullen ook dat geluid zich anders gedraagt ​​op Mars. Mensen zijn eraan gewend geraakt om over Mars en andere planeten te leren door middel van geweldige video’s en foto’s, en hoewel afbeeldingen van Mars de mensheid veel hebben geleerd, lijkt het nog steeds alsof er een stille kosmische film wordt bekeken.

Vanaf het begin, toen Perseverance nog in aanbouw was, wisten wetenschappers dat ze de rover moesten voorbereiden op zijn belangrijkste missie: tekenen van leven op Mars vinden. Een Frans-Amerikaans team was er echter van overtuigd dat geluid het begrip van de planeet zou kunnen bevorderen. Als gevolg hiervan gingen ze door en installeerden ze ook audiohardware op de rover. Daarna wachtten ze geduldig op de geluiden van Mars.

Een nieuwe studie gepubliceerd in Natuur onthult dat geluid op Mars zich heel anders gedraagt ​​dan op aarde. De snelheid van het geluid is langzamer op de Rode Planeet, dus geluiden hebben de neiging om sneller te vervagen. Mars wordt ook gedomineerd door diepe stiltes die alleen worden onderbroken door huilende winden en stofstormen. Perseverance neemt sinds 19 februari 2021, één dag na de landing, geluiden op, waarbij alle geluiden tussen 20 Hz en 20 kHz binnen het voor mensen hoorbare spectrum vallen.

Mars klinkt zoals het hoort

Aanvankelijk geloofden wetenschappers die met de audiosamples van Perseverance werkten dat de microfoon beschadigd en kapot was. Zo stil is Mars. Door goed te luisteren naar de door NASA openbaar gemaakte soundscapes, zijn de mechanische klikken van Perseverance en zelfs het gebrul van de Mars-helikopterrotor te horen. Het vreemdste dat wetenschappers hebben ontdekt, is dat de geluidssnelheid op Mars niet constant is. Hoge frequenties vervagen zeer snel, terwijl lage frequenties de neiging hebben om langer mee te gaan.

De studie richtte zich op het gedrag van geluid om te modelleren hoe geluidsgolven als medium door de atmosfeer van Mars reizen. Op aarde reist geluid met 343 meter per seconde. Op Mars beweegt het zich echter tussen 240 en 250 meter per seconde, afhankelijk van of het lage of hoge tonen zijn. “Al deze verschillende factoren zouden het moeilijk maken voor twee mensen die op slechts vijf meter afstand van elkaar staan ​​om een ​​gesprek te voeren.‘, aldus de krant.

De reden dat geluid zich vreemd gedraagt ​​op Mars is omdat de atmosfeer 96% CO2 is, vergeleken met 0,04% op aarde. Dit komt bovenop de zeer lage atmosferische oppervlaktedruk die 170 keer lager is dan die van de aarde. Zelfs nu blijft Perseverance geluiden opnemen zoals het al meer dan een jaar doet. In feite, als alle volharding Mars de nummers werden gecombineerd, het resultaat zou meer dan vijf uur lang zijn, wat het een behoorlijk historische afspeellijst maakt.

Bron: Natuur, NASA

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published.